Potenciazavar okai

A potenciazavar okai az esetek többségében szervi eredetűek. Idejétmúlt, és megdőlt már az a nézet, ami szerint a potenciazavart szinte mindig lelki tényezők idézik elő.

A potenciazavar testi okai igen sokfélék lehetnek, de leggyakrabban olyan betegségek okozzák, melyek az ereket is károsítják (cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek).

Súlyos betegségekre derülhet fény

A potenciazavar előfordulásának aránya a cukorbetegeknél mintegy 50 százalékos. A diabétesz érkárosító hatása rontja a pénisz keskeny artériáiban a keringést, ennek következtében pedig nem jut elegendő vér az erektilis szövetekbe. A cukorbetegség idegkárosító hatása (diabéteszes neuropátia) is szerepet játszhat a potenciazavar kialakulásában.

Magas vérnyomás esetén a potenciazavar kockázata másfélszeresére emelkedik. Ilyenkor a vér túl nagy nyomással áramlik az erekben, melyek fala megvastagszik, és meszesedni kezd. A magas vérnyomás növeli a szívinfarktus és a stroke veszélyét is.

Potenciazavart okozhatnak egyes medencetáji műtétek (prosztataműtét) során átvágott idegek is. Máskor pedig bizonyos vényköteles gyógyszerek szedése hat károsan az erekcióra. Vizsgálatok fényt deríthetnek még hormonális okra (alacsony tesztoszteron szint) és pajzsmirigy problémákra is. Potenciazavar kialakulásához vezethet a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás és a kábítószer is.

A potenciazavar lelki háttere

A potenciazavar okai az esetek 20 százalékában pszichés eredetűek. Okozhatja a problémát szorongás, depresszió, és egyes párkapcsolati problémák, rejtett sérelmek is. A lelki eredetű potenciazavar pszichológus vagy pszichiáter szakember bevonásával gyógyítható. Fontos a partner támogatása és segítsége is.


close