Férfi hipogonadizmus

A férfi hipogonadizmus a here, a férfi ivarmirigyek működésének elégtelenségét jelenti, amelynek során a herék nem állítanak elő tesztoszteront és ondósejtet. Gyakran nevezik férfiklimaxnak, andropauzának, vagy andropéniának is.

A tesztoszteron termelés a 45-50 évektől kezd el igazán csökkeni. Az idősödő férfi szervezetében a tesztoszteron képződése fokozatosan csökken, amely normális, az öregedéssel együtt járó folyamat.

Akkor beszélhetünk kóros folyamatról, ha a változókor, az öregedés tünetei korán, vagyis középkorú férfinál jelentkeznek.

Férfi hipogonadizmus jelei

A here két alapvető funkciója a férfi nemi hormon, a tesztoszteron, és a hímivarsejtek termelése. A tesztoszteron előállítása fontos a férfiak általános egészsége szempontjából.

Hatása van a csontokra, a haj és a szőr növekedésére, izomerőre, a zsíreloszlásra, a hímivarsejt termelésre, továbbá a libidóra, az erekcióra, a prosztata és az ondóhólyag működésre. Mivel nagyon sok szervvel és funkcióval van összefüggésben, ezért hiánya betegségek kialakulásához vezethet, valamint az érzelmi stabilitás megbomlásával, türelmetlenséggel, idegességgel, feszültséggel járhat együtt, a depresszió előfordulási gyakorisága nő.

A betegséget jelezheti például a merevedés elmaradása, vagy nem elégséges mivolta, a szexuális vágy hiánya. További tünetei az izomtömeg csökkenése, a zsírszövet megnövekedése.

Hipogonadizmusra hajlamosító tényezők

Hipogonadizmusra hajlamosító tényezők: a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, (másképp inzulin rezisztencia szindróma) az elhízás. A testépítők által használt szteroidok alkalmazásának következménye is lehet a tesztoszteronhiány kialakulása.

A hipogonadizmus diagnózisa akkor mondható ki, ha a jellegzetes panaszokat a hormonvizsgálatok alátámasztják, azok más testi vagy lelki betegséggel nem magyarázhatók.


close