Tartós erekció

Az erekció tartóssága alapfeltétele a mindkét fél számára kielégüléssel végződő szexuális aktusnak. Ha a merevedés nem tart ki a szeretkezés végéig, gyanakodhatunk szervi és pszichés okokra is egyaránt.

A pénisz erekcióját a felszabadított nitrogén-monoxid váltja ki, mely szexuális izgalom hatására az érbelhártya sejtjeiből szabadul fel, hatására a simaizomzat elernyed, mely ezáltal létrehozza magát a merevedést. Folyamatosan szükség van erre a mechanizmusra, hogy az erekció tartós legyen.

Ha nem tart ki az erekció

A tartós erekció hiánya előbb-utóbb kihatással lesz a párkapcsolatra is, ezért nem érdemes halogatni a kivizsgálást. Amennyiben szervi elváltozás talál az orvos (cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegség, hormonális problémák), az alkalmazott terápiától függően dönt a potenciazavar kezelési módjáról. Ha a beteg egészségére nem jelent veszélyt, potencianövelő gyógyszert ír fel. Egyes betegségek, folyamatosan szedett gyógyszerek kizárják a merevedési probléma gyógyszeres kezelését.

Gyakori eset – főleg fiataloknál – a merevedési probléma lelki eredete. A merevedés ugyan létrejön, de a túlzott izgalom, önbizalomhiány hatására elmúlik, gyakran még a hüvelybe hatolás előtt. Hasonló eset, amikor a férfi tudatalattijából előtörő párkapcsolati problémák miatt hiúsul meg az aktus. Szexuálpszichológus, pszichiáter segítségével leküzdhetők ezek az akadályok, ennek feltétele, hogy a férfi komolyan vegye a problémát, és merjen beszélni róla.

Amikor kóros

Ha a tartós erekciónak nincs köze a szexuális izgalomhoz, és több óráig (néha napokig) tart, priapizmusról beszélünk. Ilyenkor a péniszbe áramlott vér megreked, és súlyos sérülésekhez vezethet, ezért mindenképp sürgős orvosi beavatkozásra van szükség.


close