A potenciazavar kezelése, lehetőségek

A potenciazavar kezelésére manapság már számos módszer létezik. A legtöbb esetben alkalmazható a gyógyszeres terápia, de ha ez nem válik be, vagy kockázatos a betegre nézve, választható más – igaz, bonyolultabb – kezelési mód.

A legegyszerűbb gyógymód szájon át szedhető gyógyszereken alapszik. Az első készítményt 1998-ban törzskönyvezték, majd ezután nem sokkal két másik is követte. A gyógyszerek hatására a péniszbe elegendő mennyiségű vér áramlik ahhoz, hogy merevedést okozzon. A hatáshoz nélkülözhetetlen a szexuális izgalom. Inger hiányában nem következik be erekció. Nem szedhetők ilyen gyógyszerek akkor, ha a beteg nitrát tartalmú készítményeket is használ, és akkor sem, ha a közelmúltban szívinfarktuson vagy stroke-on esett át.

Injekciós kezelés során a pénisz tövébe bejuttatott alprostadil nevű szintetikus hormon értágító hatása okoz erekciót. A művelethez használt igen vékony tű szinte alig okoz fájdalmat. A hormon a húgycsőbe helyezett kúp által is felszívódhat. Az eljárás hátránya lehet a felhelyezés közben érzett kellemetlenség, fájdalom. Tesztoszteronhiány esetén gél vagy injekció segítségével növelik a hormon szintjét.

Erekció vákuumosan is létrehozható, erre találták ki a péniszpumpát. Az eszköz műanyag csövét a péniszre kell helyezni, majd a pumpával addig szívjuk a levegőt, amíg a pénisz el nem éri a behatolásra alkalmas állapotát. A nemi szerv tövére helyezett gyűrűvel pedig meggátolható a vér visszaáramlása.

Ha érelzáródás okozza a merevedési zavart, műtéttel szabaddá tehető az artéria, és újra normális mennyiségű vér jut ezután a péniszbe. A módszer hosszú távú eredményességéről még nincsenek megbízható adatok.

Végleges megoldást jelent a pénisz implantátum (protézis) behelyezése. Egyes fajtáik állandóan mereven tartják a péniszt, míg drágább változata egy beépített pumpa segítségével okoz erekciót. A pénisz implantátumot borsos ára miatt nem mindenki engedheti meg magának.

Lelki okok

Ha a merevedési zavar lelki okokra vezethető vissza, segíthet a betegen egy jó pszichológus vagy pszichiáter, akivel őszintén és nyíltan beszélhet a háttérben megbúvó lelki problémáiról.

A partner szerepe szintén fontos, egy megértő társ segíthet a potenciazavaros férfi lelki egyensúlyának és önbizalmának visszanyerésében.


close