Merevedési zavar okai

A merevedési zavar oka a legtöbb esetben szervi eredetű, a korábban fő kiváltó okként kezelt lelki tényezők ritkábbak, vagy másodlagosak. Előfordulhat az is, hogy a kettő egybemosódik, és együttesen okoznak merevedési zavart.

A merevedési zavar sok esetben lehet első jele az erek károsodásának. A pénisz vékony artériái ugyanis hamarabb jelzik az érszűkületet, elzáródást.

Szervi eredetű okok

A merevedési zavar egyik leggyakoribb oka a cukorbetegség ér- és idegkárosító hatása (neuropátia). Diabéteszes férfiaknál mintegy 50 százalékos a betegséget kísérő merevedési probléma. Érkárosító hatása miatt gyakori ok a magas vérnyomás, szívbetegség és a dohányzás, alkoholizmus is.

Merevedési zavart okozhat bizonyos gyógyszerek szedése is, ide tartoznak többek között egyes vízhajtók, vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok. Segíthet a problémán, ha a kezelőorvos valamilyen más gyógyszerrel helyettesíti a korábban használtat.

Oka lehet a merevedési zavarnak a prosztatarák műtét során átvágott ideg, más, medencetáji műtétek okozta károsodás, illetve sérülések, balesetek is. Az alacsony hormonszint csak kisebb részben felel a merevedési zavarért, az esetek többségében a libidó csökkenése írható a számlájára. Néha a túlzásba vitt testmozgás (lovaglás, kerékpár) okozta ér- és idegkárosodás a probléma hátterében.

Lelki okok

A merevedési zavar lelki okai közül leggyakoribb a depresszió, a túlhajszoltság és a szorongás. Új partner esetén a túlzott bizonyítási vágy, a túl heves érzelmek könnyen produkálhatnak merevedési problémát.

A merevedési zavar kialakulásában közrejátszhat a partner tudat alatti elutasítása is, ez gyakran gyökerezik valamilyen korábbi, meg nem oldott konfliktusból.


close