Potencia és az alkoholfogyasztás

Ellentmondásos az alkohol szerepe a szexualitásban: kis mennyiségben pozitív lehet, mert oldja a gátlásokat és serkentő hatású, nagyobb mennyiségben és hosszú távon azonban potenciazavarokat okoz.

Általános vélekedés, hogy az alkohol fogyasztása jótékony hatással van a szexuális életre: egy-két pohár ” ellazít, oldja a feszültséget, “feldob”, jó hangulatba hoz.

Ez esetenként, kis mennyiségű, jó minőségű ital elfogyasztására akár igaz is lehet. Azonban jó ok van valami diszharmóniát feltételezni, ha a szex “nem megy másként”, csak alkoholos állapotban. Az alkoholisták pedig igen gyakran küzdenek nagyon súlyos szexuális gondokkal, a libidó csökkenésével, a férfiak merevedési zavarral.

A merevedés összetett folyamat

A szexuális kapcsolathoz szükséges erekció az idegi, pszichés, hormonális és érrendszeri működések bonyolult összjátéka nyomán jön létre. A folyamatban különösen fontos az érrendszer állapota. Nemi izgalom hatására ugyanis a hímvessző barlangos testeinek verőerei ellazulnak, így megnő az átmérőjük, lehetővé téve a megnövekedett vérmennyiség beáramlását; ezzel létrejön az erekció. Ilyenkor a vénák mechanikailag összenyomódnak, így a vér nem folyik el, a pénisz merevsége fennmarad.

Az alkohol a merevedés ellensége

Az alkohol többszörösen is a potencia, az erekció ellensége. Gyengíti az ivarsejteket, csökkenti a spermiumok életképességét, továbbá rontja a kapcsolatot az agy, a gerincvelői merevedési központ és a nemi szervek között. Ennek eredményeként a vér kevesebb hormont kap, ráadásul a túlzott alkoholfogyasztás csökkenti is a férfi nemi hormonok termelődését.

Az alkohol az érrendszer, így a pénisz verőereinek állapotát is rontja. Ugyan értágító hatású, ez azonban nem segít a vér beáramlásán, mert egyúttal csökkenti az érfalak rugalmasságát.
A testi tünetek mellett a túlzott alkoholfogyasztás más módon is rombolja a szexuális életet, hiszen mennyire lehet kívánatos partner egy italos, rossz szagú, nem teljesen beszámítható, taszító állapotban lévő szerető.

A folyamat önmagát erősíti: az alkoholistának megromlik a szexuális teljesítőképessége, emiatt új okot talál az ivásra, amitől az állapota tovább rosszabbodik, a társadalmi elszigetelődése nő.


close