Merevedési zavar háttere

A potenciagondok 80 százaléka szervi eredetű, így természetes, hogy az orvos először a páciens szervi problémáit térképezi fel. Sok esetben a merevedési zavar valamilyen egyéb betegség első tünete is lehet, ezért nem szabad halogatni a kivizsgálást.

A potenciazavar kivizsgálása urológus vagy andrológus szakorvos feladata. A vizsgálatok előtt az orvos megismerkedik a beteg életvitelével, felméri a lehetséges rizikófaktorokat. Ki kell térni a korábbi betegségekre, és arra is, hogy jelenleg szed-e valami gyógyszert a beteg.

Mit vizsgál az orvos?

Az orvos kérdéseket tesz fel azzal kapcsolatban, hogy a felmenők, rokonok között fordult-e már elő valamilyen szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, egyéb endokrin betegség.

A következő lépésben fizikálisan megvizsgálja a péniszt és a heréket, nincs-e valami elváltozás rajtuk. A végbélen keresztül kitapintja a prosztatát, és ellenőrzi, hogy nincs-e az megnagyobbodva.

A laborvizsgálat során a levett vérből megállapítható, hogy megfelelő-e a férfihormonok szintje, és normális-e a beteg vércukor szintje. A diabétesz ugyanis gyakran okoz merevedési zavart. A vérmintából a vese- és májfunkcióról, valamint a beteg vérképéről is hasznos információk olvashatók ki. Ultrahangos vizsgálattal a pénisz ereinek keringését veszik górcső alá, megvizsgálják, hogy megfelelő-e a szervben az artériás keringés.

A nemi szerven végzett érzésvizsgálattal idegi eredetű problémák nyomára bukkanhat az orvos. A pénisz erei keskenyebbek, ezért az érrendszer esetleges elváltozásait ezek a véredények még azelőtt jelzik, hogy a szervezet más területén megjelennének a betegség tünetei. A pénisz vérnyomását cavernosometria-val, a vér ki-be áramlásának tulajdonságait pedig a cavernosographia (érfestés) segítségével ellenőrzik.

Ha a probléma lelki eredetű

Amennyiben a vizsgálatok negatív eredménnyel zárulnak, a merevedési zavar mögött pszichés problémát kell keresni. Egy speciális teszt segítségével meg lehet állapítani, hogy a betegnek van-e éjszaka merevedése. Ha igen, akkor a diagnózis pszichés eredetű potenciazavar lesz. Ebben az esetben pszichológus vagy pszichiáter segítségét kell igénybe venni, aki feltérképezi a beteg lelki gondjait. A terápiás kezelésbe lehetőség szerint a merevedési gondokkal küzdő férfi partnerét is be kell vonni.


close