Merevedési zavar

Merevedési zavarról (más néven: erektilis diszfunkció) akkor beszélünk, amikor a férfi hosszabb időszakon keresztül képtelen olyan minőségű és időtartamú erekciót elérni, ami szükséges a mindkét fél számára kielégítő szexuális aktushoz.

Erekció alatt azt a folyamatot értjük, amikor a pénisz barlangos testei megtelnek vérrel, a vénák beszűkülnek, és így a vér nem tud elfolyni a péniszből. A barlangos testek az ernyedt állapothoz képest ilyenkor negyvenszer annyi vért képesek tárolni. Ejakuláció után a pénisz vénái kinyílnak, és a vértöbblet távozik. A spontán erekciót leszámítva, a merevedéshez mindig szükséges valamilyen szexuális inger. Merevedési zavart okoz az erekció mechanizmusát negatívan befolyásoló bármilyen külső hatás.

Merevedési zavar és életkor

A merevedési zavar előfordulásának gyakorisága az idősebb korosztálynál sokkal gyakoribb, mint a fiatalok esetében, bár a probléma gyakorlatilag bármilyen életkorban előfordulhat. 40 éves kor fölött már 40-60 százalék azon férfiak aránya, akik életük során legalább egyszer már tapasztaltak merevedési zavart.

Fontos, hogy csak akkor beszélhetünk merevedési zavarról, ha a probléma tartósan fennáll, és nem egyszeri, vagy igen ritka alkalomról van szó. Általános tapasztalat, hogy ilyenkor a férfi kétségbeesik, hibáztatja magát. Az is előfordulhat, hogy a partner okolja magát a történtekért, esetleg meg is rendül a bizalma párja iránt, azt gondolva, hogy már nem is tartja őt kívánatosnak, mint a kapcsolat kezdetén. Nem szabad teret engedni ezeknek a téves feltételezéseknek, hiszen a merevedési zavar legtöbbször valamilyen szervi elváltozás következménye, ugyanakkor a ritkábban előforduló pszichés okokért sem feltétlenül a partner a felelős.

A merevedési zavar okai

Merevedési zavart okozhatnak olyan betegségek, melyek hatással vannak a vérkeringésre, ilyen például a cukorbetegség (diabétesz), szív-és érrendszeri betegségek, magas vérzsírszint. Ezen kívül kiváltó ok lehet prosztatarák műtét utáni idegsérülés, pajzsmirigy-elváltozás vagy egyéb hormonális probléma is. A merevedési zavar igen gyakran lehet a fentebb említett betegségek első jele, ezért nem szabad halogatni a kivizsgálást, forduljunk ilyenkor minél előbb orvoshoz.

A kivizsgálás során kiderülhet, hogy a páciens testileg makkegészséges, ilyenkor a merevedési zavar valamilyen pszichés ok miatt alakult ki. A lelki eredetű merevedési zavar gyakrabban fordul elő fiatalabb férfiaknál.

A merevedési zavar kezelése

A merevedési zavar az esetek többségében eredményesen kezelhető szájon át szedhető gyógyszerekkel. Ha valamilyen ok miatt ezek nem alkalmazhatók, számos más lehetőség van még, az injekciózástól a pénisz implantátumig. Legfontosabb, hogy tudatosuljon a betegben: a merevedési zavar a legtöbb esetben kezelhető, csak beszélni kell a problémáról, a kezelőorvossal és a partnerrel egyaránt.


close