Ingahere és rejtett heréjűség

Normális esetben a herék a herezacskóban találhatóak meg, ám időnként bizonyos fejlődési rendellenességek következményeként a herék nem kerülnek be a hasüregből a herezacskóba. Ha nem kezelik, ez szexuális problémákhoz, akár meddőséghez is vezethet.

A rejtett heréjűség azt jelenti, hogy a kisfiúknál a fejlődés során a herék nem szállnak le a herezacskóba, hanem vagy a hasüregben, vagy pedig a lágyékcsatornában maradnak. A heréket nem lehet kitapintani a herezacskóban, pontos elhelyezkedésük gyakran csak képalkotó vizsgálat, például ultrahang segítségével állapítható meg.

Ez a fejlődési rendellenesség a koraszülött fiúcsecsemők mintegy 30, az időre született kisfiúknak pedig a 3 százalékánál jelentkezhet, és érintheti az egyik vagy mindkét herét is (ez utóbbi az esetek egyharmadában igaz).

Rejtett here okozta szexuális zavarok

A rejtett here összefüggésben áll a későbbi meddőséggel, illetve a különböző mértékű spermiumtermelődési zavarokkal, szexuális és önértékelési zavarokkal. Veszélye a rendellenességnek az is, hogy a rejtett heréjűség bizonyos típusú heredaganatok megnövekedett rizikóját hordozza magában, és megnőhet a veszélye a herecsavarodásnak vagy a here-, lágyéksérvnek is.

Koraszülés és a rejtett heréjűség

A rejtett heréjűség kialakulásában az egyik legnagyobb rizikótényező a koraszülés, így minden olyan anyai vagy magzati probléma, mely ennek a veszélyét növeli, a rejtett heréjűséggel is összefüggésben állhat. Emellett bizonyos környezeti hatások is hozzájárulhatnak, melyek megzavarják a normális magzati hormonegyensúlyt (ezek közé tartoznak például bizonyos kemikáliák, gyomirtók). Az anyai alkoholfogyasztást és a dohányzást is rizikótényezőnek tekintik.

Rejtett heréjűség kezelése

Az esetek legnagyobb részében, mintegy 90 százalékában a rejtett heréjűség nem igényel különösebb beavatkozást, ugyanis a legtöbb kisfiúnál még az első életév előtt „leszállnak” a herék, vagyis elfoglalják a helyüket a herezacskóban. Természetesen, a rejtett heréjű kisbabáknál fokozott figyelemmel kell kísérni ezt a folyamatot. Amennyiben ez nem történik meg, akkor műtétre lehet szükség.

Ingahere

Az ingahere a rejtett herére hasonlító, de annál jóval veszélytelenebb jelenség, melynek során a here, bár nem található meg a herezacskóban, manuálisan „lehúzható” oda, illetve meleg víz hatására magától is leszáll a herezacskóba. Az „ingázás” általában 3 éves kor körül megszűnik, az ingaheréjűség csak abban az esetben igényel műtéti beavatkozást, ha a mozgathatóság később is fennáll.


Kapcsolódó tartalmak
close