Potenciazavar

A potenciazavar a pénisz merevedésének elégtelenségét, néha ennek teljes hiányát jelenti. Potenciazavar esetén a férfi nem képes olyan minőségű erekciót elérni és fenntartani, ami egy normál szexuális aktushoz szükséges.

A potenciazavar hazánkban körülbelül félmillió férfit érint, de közülük csak kevesen fordulnak idejében orvoshoz, pedig fontos lenne tudniuk, hogy a potenciazavar az esetek döntő többségében eredményesen kezelhető, és nem mellesleg súlyos betegség figyelmeztető jele lehet.

Fiataloknál is előfordulhat

A potenciazavar előfordulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával növekszik. A 65 fölötti korosztálynál fordul elő leggyakrabban, de tulajdonképpen bármilyen életkorban jelentkezhet. Ha a potenciazavarral csak ritkán találkozunk, nem tekinthető kóros állapotnak. Tartós fennállása esetén viszont feltétlenül szükség van orvosi kivizsgálásra.

Az alábbi fokozatok támpontot nyújtanak a potenciazavar súlyosságának meghatározásához: ha a merevedés mindig bekövetkezik, és a férfi képes megtartani a szeretkezés végéig, akkor nincs szó potenciazavarról. Enyhe zavarról akkor beszélünk, ha a potenciagond a szexuális együttlétek többségénél jelentkezik. Ha a férfi esetenként képes elérni a szükséges minőségű erekciót, mérsékelt potenciazavara van. Amennyiben a merevedés soha nem jön létre, vagy azt a beteg soha nem tudja kellő ideig megtartani, súlyos potenciazavarról beszélünk.

A potenciazavar lehetséges okai

A potenciazavar kialakulásában szerepet játszhatnak olyan betegségek, amelyek érelzáródást, érszűkületet okoznak, és ezzel rontják a pénisz vérkeringését. A férfi nemi szervben futó artériák igen vékonyak, ezért itt az érszűkület hamarabb jelentkezik, mint a test egyéb véredényeiben. A potenciazavar kiváltó oka lehet cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, pajzsmirigybetegség.

Okozhat potenciazavart medencetáji (főleg prosztata) műtétek utáni idegkárosodás, bizonyos gyógyszerek szedése, tudatmódosító szerek használata, de állhat a háttérben valamilyen pszichés ok is, leggyakrabban szorongás és depresszió.

A potenciazavar kezelhető

A mai társadalmi elvárások arról szólnak, hogy egy férfi legyen mindig „harcra kész”, és ha potenciazavar lép fel nála, az egy szégyenteljes dolog. A témát még ma is sok párkapcsolatban tabuként kezelik, aminek a vége az lesz, hogy a férfi magára marad problémájával.

Mivel a potenciazavar megannyi súlyos betegséget jelezhet előre, egyetlen megoldás létezik: orvoshoz kell fordulni. Miután fény derül a zavar kiváltó okára, az orvos megkezdi az alapbetegség és a potenciazavar együttes kezelését.

Ha egyéb szedett gyógyszerek vagy betegségek nem zárják ki, gyógyszeres terápia lesz a megoldás. Egyéb esetben számos más lehetőség is rendelkezésre áll (injekció, péniszpumpa, protézis). A potenciazavar lelki okainak feltárása pszichológus vagy pszichiáter feladata.


close