Pajzsmirigy és merevedési zavar

A merevedési zavar „klasszikus” kiváltó okait (szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség) vizsgálva előfordulhat, hogy ezek a szűrések negatív eredménnyel zárulnak. Ilyenkor felmerülhet a gyanú, miszerint a potenciagondokat a pajzsmirigy működésének rendellenessége okozza.

A pajzsmirigy egy belső elválasztású mirigy, a gége alatt helyezkedik el, kétoldalt. Tiroxin, trijód-tironin és kalcitonin hormonok termelésével serkenti a szervezet energiatermelését és oxigénfogyasztását.

Hogyan befolyásolja a pajzsmirigy a potenciát?

Merevedési zavarokat leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködése okoz. Jellemző tünetei közé tartozik a gyengeség, fáradékonyság, aluszékonyság, súlygyarapodás, székrekedés. A betegséget okozhatja jódhiány, az enzimek működési zavarai, a pajzsmirigy gyulladása, vagy korábbi műtéti kezelés is. A szív- és érrendszer, emésztőrendszer és bőr mellett a férfiak libidójára is negatívan hat a pajzsmirigy-alulműködés. A betegnek nincs elég energiája, és akár a szexualitás iránti érdeklődését is elveszítheti. Pajzsmirigy alulműködés hatására csökkenhet a spermiumok száma is.

Pajzsmirigy-túlműködés esetén is előfordulhat merevedési zavar, mert ekkor a beteg nem tud ellazulni, nem elég nyugodt ahhoz, hogy kizárja a külvilágot, és csak partnerére tudjon koncentrálni.

A tüneti kezelés kevés

Ahhoz, hogy a merevedési problémák elmúljanak, nem elég (sok esetben pedig veszélyes is lehet) a potencianövelő szerek használata. Haladéktalanul meg kell kezdeni az alapbetegség gyógykezelését. A pajzsmirigy-alulműködés nem gyógyítható, de a kezelés hatására tünetmentessé válik, és nem lesz hatással az életminőségre, életkilátásokra . A betegség kezelése a tiroxin hormon pótlásával történik, tabletta formájában. Pajzsmirigy-túlműködés esetén legtöbb esetben hormonképződést csökkentő gyógyszerek szedése lehet megoldás, de előfordulhat, hogy izotópos, vagy műtéti kezelésre lesz szükség.

Bármelyik pajzsmirigy-rendellenesség is legyen a merevedési zavar oka, fontos, hogy a páciens bizalommal forduljon kezelőorvosához, és bátran beszéljen problémájáról, mert sokszor a potenciagond az egyetlen olyan tünet, ami azt jelzi, hogy segítségre van szükség, gondoljunk a pajzsmirigy-alulműködés kezdeti, nem túlságosan markáns figyelmeztető jeleire.


close