Epispadiasis

Az epispadiasis egy ritka fejlődési rendellenesség, melynél a húgycsőnyílás a pénisz felső részén helyezkedik el. Ez a rendellenesség egyéb rendellenességekkel is együtt járhat, és akár meddőséget is okozat.

Az epispadiasis, vagyis a felső húgycsőhasadék egy meglehetősen ritka fejlődési rendellenesség, melynél a húgycsőnyílás nem a normális helyén, vagyis a pénisz végén található meg, hanem annak felső részén.

Nagyjából minden 130 ezer férfi újszülöttből egyet érint. A húgycsőnyílás pontos elhelyezkedése alapján több csoportba is sorolható a betegség: a nyílás lehet a makkon, magán a pénisztesten, vagy igen súlyos esetben a medencecsonthoz közel.

Epispadiasis és más rendellenességek

Az epispadiasis nagyon gyakran egyéb fejlődési rendellenességekkel is együtt jár, például a hasfal felé görbülő pénisszel, hólyagrendellenességekkel, nyitott hólyaggal is együtt járhat. A húgycsőnyílás rendellenes helyzete a legtöbb esetben különböző mértékű inkontinenciával (a legsúlyosabb esetben a vizelettartási képesség teljes hiányával) jár együtt.

Epispadiasis műtét

Az epispadiasis kezelése műtéti úton történik, lehetőleg még az első életév előtt. A műtéti eljárás célja a pénisz hosszát, funkcióját, normális megjelenését helyreállítsák, és ezzel lehetővé tegyék a későbbiekben a kielégítő szexuális életet, illetve megakadályozzák az esetleges meddőséget.

Természetesen, a műtét során a húgycsőnyílás „áthelyezésére” is szükség lehet, és időnként a húgyvezeték teljes rekonstrukciója is szükséges, ezzel ugyanis a vizelettartási képességet is ki lehet alakítani. A műtét elmaradása tehát inkontinenciával, szexuális zavarokkal, meddőséggel, fájdalmas közösüléssel, merevedési problémákkal, visszatérő gyulladásos megbetegedésekkel, és depresszióval, önértékelési zavarokkal járhat együtt.


close