Miért ne vegyünk potencianövelőt a netről?

Hamis termékek, ismeretlen hatóanyagok, még ismeretlenebb adalékanyagok – teljesen kiszámíthatatlan mellékhatások. Így összegezhetjük a kockázatát annak, ha valaki a netről akar beszerezni potencianövelőket.
Az erekció, azaz a merevedés zavar a férfiakat nemcsak idősebb korban érintheti.

Az erekcióért a paraszimpatikus idegrendszer a felelős – ezért a megfelelő merevedéshez nyugalomra, stresszmentes állapotra van szükség. Így elsősorban a stressz és a szorongás oldására van szükség ahhoz, hogy a férfiak merevedési problémái megoldódjanak.

A fiatalabb férfiak azonban ritkábban fordulnak megfelelő specialistához, gyakran inkább az internethez folyamodnak, „diszkréten” intézve a problémát. Pedig lehet, hogy teljesen feleslegesen próbálnak kémiai anyagokat bevetni a merevedési gondok megoldására.

Ugyanakkor a merevedési problémák hátterében valóban lehetnek biokémiai folyamatok is. A potencianövelők ezekbe a biokémiai folyamatokba avatkoznak bele, azt biztosítják, hogy megfelelő mennyiségű cGMP, azaz ciklikus guanozin-monofoszfát álljon rendelkezésre. A cGMP-t lebontó enzim gátlásával elérhető ugyanis potencianövelő hatás.

Komoly rizikó!

Ha valaki tényleg az interneten próbálkozik a gyógyszerbeszerzéssel, és nem kér orvosi segítséget, az komoly rizikónak teszi ki magát. Hiszen sokszor bizonytalan származású és eredetű szereket vásárolnak az érintettek a világhálón. Elsősorban tehát azt ajánljuk, hogy csak receptre, vényre felírt gyógyszerhez folyamodjon mindenki, ha ugyanis orvos már megvizsgálta az érintettet, kiderülhet az is, hogy még erre sincs bizonyosan szükség.

Az is fontos, hogy patikából, gyógyszerészek tanácsára szerezzük be az adott szereket. Csak az ilyen potencianövelőket lehet biztonságosan alkalmazni. A hamis termékek nem feltétlenül a hiányzó hatóanyag miatt veszélyesek, inkább az okozhat gondot, hogy az adalékanyagok, a többi összetevő hordozhat súlyos kockázatot.
A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület régebben megvizsgálta a helyzetet, és kiderült, hogy a legtöbb hamisítvány a cGMP-t lebontó enzim gátlását szolgáló szerek esetében fordul elő. Ráadásul a hamisítványok egyre „jobbak”, azaz egyre inkább hasonlítanak az originális gyógyszerekre. Az illegális forrás nem jelenti azt, hogy kívülről esetleg eltérnének az eredetitől az „áltermékek”.

Csak legális csatornán át

Ezért fontos, hogy legálisan szerezze be az érintett a gyógyszert (tehát elsősorban a gyógyszertárakat ajánlhatjuk). Ugyanakkor a vizsgálat kimutatta, hogy még az OÉTI szám feltüntetése sem jelenti azt, hogy a készítmény biztonságos.

A hamisítás külsőről is felismerhető időnként (hiányzó magyar felirat a dobozon, nincs magyar betegtájékoztató, vagy ha van, akkor mindkettő rossz helyesírással). A csomagolás színe és külseje is eltérhet az eredeti termékétől. A készítmény is lehet már első pillantásra rossz minőségű: töredezett a széle, alig vagy nem olvasható a felirata, elmosódottak a benyomat élei. Nem ugyanolyan színűek a tabletták, vagy eltér a színük, állaguk és ízük az eredetitől.

Bizonytalan, veszélyes hatóanyagok

A potencianövelők hatóanyaga sokszor hasonló a leggyakrabban alkalmazott szerekéhez, akár legális, akár illegális termékekről van szó. Rendszerint a PDE5 enzimet gátló szerekről van szó. Ezek az afrodiziákumként árult gyógynövényekben is ugyanazok lehetnek, mint a legismertebb gyógyszerekben. Ugyanakkor ezeket a termékeket sokszor nem ellenőrzik megfelelően, így nem ismertek a mellékhatásaik. Betiltásuk viszont elég hosszadalmas folyamat, bár volt már erre is példa a tengerentúlon. A potencianövelőknél is vannak dizájner-szerek, amelyek bizonyos hatóanyagok változtatásán alapulnak – ezekkel még jobban kell vigyázni, teljesen ismeretlen lehet a hatása akár egy minimálisan módosított molekulának is.

Az Egyesült Államokban előfordult, hogy már betiltott terméket más néven dobtak forgalomba, ezekkel a termékekkel még súlyosabb gondok lehetnek. Így csak azt ajánlhatjuk, orvos, gyógyszerész megkérdezése után forduljunk csak a potencianövelőkhöz, és csak legális forrásból szerezzük be azokat.


close