Fejlődési rendellenességek

A mikropénisz, a hypospadiasis, az epispadiasis, illetve az ingahere mind olyan fejlődési rendellenesség, amely ugyan kevés embert érint, de valamennyi esetben igen kellemetlen következménnyel jár – a következőkben a leggyakoribb fejlődési rendellenességeket tekintjük át.

Mikropénisz

Mikropénisznek általában a 7 centiméternél kisebb felnőtt hímvesszőt nevezik, a probléma a statisztikák szerint a férfiak mintegy 7 ezrelékét érintheti. Standard eltérés-meghatározás alapján legtöbbször kevéssel a születés után felfedezik. A zavar hormonális okokra vezethető vissza. A hímvessző növekedését két kulcsfontosságú hormon határozza meg: a növekedési hormon és a tesztoszteron férfi nemi hormon, amely a nemi szervekben már a magzati élet során is aktív dihidro-tesztoszteronná alakul – ha bármelyik nem termelődik kellő mennyiségben, mikropénisz alakulhat ki. Előfordulhat azonban kielégítő a hormontermelés mellett is, ha a pénisz szövetei nem reagálnak rájuk. Hormonális és műtéti kezelés jöhet szóba.

További információk erről a témáról: Mikropénisz

Hypospadiasis

A hypospadiasis olyan fejlődési rendellenesség, amelynek következtében a húgycsőnyílás nem a hímvessző, így a makk végén helyezkedik el. Enyhébb esetben a makkon, de rendellenes helyzetben közvetlenül a makk alatt található. Előfordulhat, hogy a pénisz alsó részén vagy annak tövében helyezkedik el, ilyenkor valószínűbben társulnak hozzá más fejlődési zavarok (a makk és a fityma eltérései, here leszállási zavar). A legsúlyosabb változataiban a herezacskón vagy a gáton helyezkedik el a húgycsőnyílás.

További információk erről a témáról: Hypospadiasis

Epispadiasis

Az epispadiasis ritka jelenség: hozzávetőleg százezerből egy újszülöttet érinthet. Epispadiasisban a külső húgycsőnyílás a pénisz hátsó felszínén található, és gyakran egyéb fejlődési rendellenességekkel: kisebb vagy deformált pénisszel, fityma- és makkfejlődési zavarral jár együtt.

További információk erről a témáról: Epispadiasis

Ingahere és rejtett heréjűség

Ingahere (pseudoretentio) a rejtett here enyhébb formája. A here mérete normális, manuálisan a herezacskóba simítható, ezért a zavar nem összetévesztendő a rejtettheréjűséggel. Az esetek többségében a növekedéssel megszűnik, amennyiben mégsem, műtéti beavatkozás a megoldás.

A rejtett heréjűség azt jelenti, hogy a kisfiúknál a fejlődés során a herék nem szállnak le a herezacskóba, hanem vagy a hasüregben, vagy pedig a lágyékcsatornában maradnak. A heréket nem lehet kitapintani a herezacskóban, pontos elhelyezkedésük gyakran csak képalkotó vizsgálat, például ultrahang segítségével állapítható meg.

További információk erről a témáról: Ingahere és rejtett heréjűség


close