Priapizmus

A priapizmus nevű betegség csak azoknak tűnhet érdekesnek, akiket még soha nem érintett. Valójában, egy fájdalmas és igen kellemetlen rendellenességről van szó.

A priapizmus ritka kórkép, a hímvessző hosszú ideig – órákig, vagy akár napokig – tartó erekcióját idézi elő, amellyel nem kellemes érzés, hanem feszítő fájdalom jár.

Az állapot bármilyen korú férfinél előfordulhat, beleértve a csecsemőket és a gyermekeket is, ám leggyakrabban 20-50 éves életkorban jelentkezik. Betegségről akkor beszélhetünk, ha a nem kívánt merevedés két órán túli fennállása esetén beszélhetünk a betegségről.

Priapizmus okai

A betegségnek többféle oka lehet, de leggyakrabban a kismedencei vénák elzáródásával – ezt előidézheti például öröklött trombózisra való hajlam, vérrögképződés, vagy bizonyos daganatok, mint például a leukémia – hozható kapcsolatba. A betegség kialakulhat a nemi szerv fertőzése, gyulladása vagy akár a sérülése miatt is. A betegséget bizonyos gyógyszerek is kiválthatják, így például egyes vérnyomáscsökkentő szerek, antikoagulánsok és szteroidok. Állhat a háttérben idegrendszeri sérülés, ahogy előfordulhat az is, hogy a kiváltó ok ismeretlen marad.

Priapizmus következményei

Amellett, hogy a több órán át tartó merevedés rendkívül fájdalmas, súlyosabb következményei is lehetnek. Gondoljunk bele, a folyamatos erekció miatt nem jut friss vér a péniszbe, emiatt pedig péniszfibrózis – a hegszövetek felhalmozódása – alakulhat ki. Az állapot sürgős orvosi beavatkozást igényel, ellenkező esetben nem sok esély marad arra, hogy a páciens vissszanyerje a normális szexuális teljesítményét. Ha ez nem történik be, a pénisz visszaállíthatatlanul károsodhat.

Amennyiben vérrög miatt alakul ki a baj, szükség lehet a vérrög sebészi úton történő eltávolítására. A betegség kiújulását leginkább azzal lehet megelőzni, ha felismerjük az alapbetegséget, és azt megfelelő kezeljük.


close