Potenciazavar tévhitek

Becslések és felmérések szerint a világon minden második negyven évnél idősebb férfi küzd merevedési problémákkal, de a zavar a fiatalabbaknál is előfordul. Egy ilyen fontos, életminőséget meghatározó, ugyanakkor kényes, gyakran tabunak számító és szégyenérzetet okozó kérdés kapcsán annyi tévhit kering.

A potenciazavar vagy merevedési probléma lényege, hogy a megfelelő nemi vágy ellenére sem alakul az aktushoz megfelelő hímvessző-merevség. Nem véletlenül nevezik erektilis diszfunkciónak azt az állapotot is, amikor merevedés létrejön ugyan, de annak mértéke vagy időtartalma csökkent.

Potenciazavar okai

A problémának nagyon sok eredője lehet, a tisztán pszichikai okoktól egyes diagnosztizálatlan és kezeletlen betegségeken át bizonyos gyógyszerek szedéséig. A közvélemény egy részében azonban a potenciazavar szégyen, a férfiasság csődje, így az érintettek inkább elhallgatják és szakember helyett maguk próbálják kezelni a problémát.

Öngyógyítás nem hatásos

Ez az első és talán a legnagyobb tévhit: az erektilis diszfunkciónak olyan sok oka lehet, hogy azt öngyógyítással nem lehet megszüntetni. Gyógyszeres segítséggel ugyan egy darabig esetleg elfedhető a probléma, de ez nem jelent megoldást. (Különösen nem, ha internetről, ellenőrizetlen forrásból szerzik be a „kék tablettát” vagy az annak gondolt másolatot.) Az emberiség különböző korszakaiban vágyserkentőnek gondolt ételek, italok, titkos szerek nagy többségéről is kiderült már, hogy hatástalanok.

Párkapcsolat okolása

Gyakori tévhit a párkapcsolat okolása, amikor a merevedési zavart a kapcsolat kihűlésével, a megunt partnerrel magyarázzák. Ez azonban jobbára csak a probléma hárítása, gyakran szervi ok áll a háttérben.

Öregedés

Nagyon gyakran magyarázzák az öregedéssel a merevedési zavarok megjelenését, aminek van némi alapja, mert az életkorral valóban veszít merevségéből a hímvessző, illetve hosszabb ingerlés szükséges a kellő merevedés eléréséhez, de ez nem tekinthető funkciózavarnak. Annak hátterében jobbára az idősebb korban gyakrabban előfordul betegségek (cukorbetegség, keringési zavarok, szív- és érrendszeri betegségek) állnak.

Alkohol és a potenciazavar

Sokan gondolják, hogy alkohollal enyhíthető a szorongás, gátlás és az hozzásegít a potenciazavar leküzdéséhez, pedig csak ront a helyzeten. Egy egészen kis mennyiség valóban okozhat felszabadultságot, csökkenti a gátlásokat, de ez egy szervi okokból fennálló merevedési zavaron nem segít, nagyobb mennyiségben, illetve hosszabb távon pedig maga az idegrendszerre és az erekre gyakorolt káros hatásaival az alkohol is okozója az erektilis diszfunkciónak.

Sok férfi abban bízik, hogy egy pornó- vagy szexfilm gerjesztő, hozzásegít a merevedés eléréséhez. Egy-egy alkalommal ez még igaz is lehet, de rendszeresen „alkalmazva” semmiképp, mert egyfajta függőség alakul ki, az inger hatása egyre csökken. Ráadásul az ilyen filmek az átlag feletti méretekkel rendelkező szereplőivel kisebbrendűségi komplexust okozhatnak és olyan teljesítménykényszert válthatnak ki, amely a pszichés okokból kialakult merevedési zavarokat még inkább elmélyíti.


close