Merevedési zavar kezelése

A merevedési zavar kezelésére az orvos mindig a lehető legegyszerűbb, és legkevésbé drasztikus megoldást választja. A legtöbb merevedési zavarban szenvedő férfi gyógyszeres terápiával kezelhető.

Nem utolsósorban a páciens anyagi helyzete is meghatározza, hogy milyen gyógymódot alkalmazzanak a merevedési zavar kezelésére. Az injekciós kezelés és a protézis sokak számára megfizethetetlen hazánkban.

Gyógyszeres kezelés

A szájon át szedhető gyógyszerek szedése a merevedési zavar kezelésének legelterjedtebb formája. Igen hatékony, és világszerte népszerű készítmények, de nem alkalmazhatók minden esetben. Kizáró ok, ha a beteg a közelmúltban szívinfarktuson, stroke-on esett át, vagy bizonyos típusú szívritmuszavara volt, illetve az is, ha olyan gyógyszert szed, melynek a potencianövelővel való együttes alkalmazása kockázatot jelent.

A merevedési zavar legismertebb gyógyszeres terápiája elérhető áruvá vált és fontos tudni, hogy a vényköteles készítményeket valamennyi vényírásra jogosult orvos felírhatja.

Egyéb eljárások

A merevedési zavar kezelése történhet injekciósan, az eljárás lényege, hogy a péniszbe egy alprostadil nevű szintetikus hormont juttatnak be, melynek értágító hatása merevedést eredményez. A hormon a húgycsőbe helyezett kúpon keresztül is bejuttatható. Ha tesztoszteronhiány okozza a merevedési zavart, hormonpótló injekciót kap a beteg.

A péniszpumpa a vákuum elvén alapszik. A péniszre helyezett műanyag csőből a pumpálás hatására távozik a levegő, a pénisz pedig vérrel telítődik. A vér visszaáramlását a nemi szerv tövére helyezett gyűrűvel lehet megakadályozni.

Ha más módszer nem vezet sikerre, a merevedési zavar kezelésének utolsó állomása a protézis beültetése. Egyes fajtái állandóan mereven tartják a péniszt, míg modernebb változata pumpa segítségével hoz létre erekciót. A protézist borsos ára miatt csak kevesek engedhetik meg maguknak.


close