Mikropénisz

Máig sok félreértés él a köztudatban azzal kapcsolatosan, hogy valójában mi minősül mikropénisznek. Az átlagos péniszméret erekciós állapotban 14-15,7 cm hosszú.

A pénisz növekedését a születés előtt, a gyermekkor és a pubertás alatt elsősorban a tesztoszteron befolyásolja, kisebb mértékben pedig a növekedési hormon.

A szakértők általában a 7 cm-nél kisebb erektált hímvesszőt sorolják a mikropénisz kategóriába, amely becslések szerint a világ férfipopulációjának körülbelül 1 százalékát érinti.

Mikropénisz okai

A probléma valamilyen urológiai vagy hormonális elváltozás következménye, mely egyes pácienseknél veleszületett rendellenesség, míg másoknál csak szimpla veleszületett tulajdonság. A mikropénisz, funkcióját tekintve legtöbbször normálisan működik, van erekció és nem okoz vizelési problémát sem. A mikropénisz azonban megnehezítheti a szexuális életet, hiszen nehéz a péniszt bevezetni a hüvelybe és fenntartani az aktust.

Számos deformitás, vagy hormonális-genetikus probléma állhat a probléma hátterében. Ilyen például a Klinefelter-szindróma, a here kromoszómaaberráció okozta rendellenessége, amely heresorvadással jár. A zavar oka egy kromoszóma-rendellenesség: a férfi nemi kromoszóma (XY) kiegészül egy női kromoszómával (XXY) ami a férfi nemi bélyegek rendellenes fejlődéséhez vezet. A számos probléma közül, további kiváltó ok lehet a tesztoszteron zavara, vagy az androgén érzéketlenségi szindróma, mely szintén egy genetikai rendellenesség.

Mikropénisz okainak kezelése

A hormonális probléma gyermekkorban kezelhető, ekkor még gyógyszerrel lehet segíteni az állapoton. A mikropénisz problémáján felnőttkorban műtéttel lehet valamelyest javítani, melyek azonban igen bonyolultak és jelentős nagyobbodás nem várható tőlük.

A legtöbb esetben a fejlődő 8-14 éves fiúk körében a túlságosan kis pénisszel kapcsolatos aggodalmak mögött az alábbi okok valamelyike áll: extra zsír található a szeméremdombon; a viszonylag nagy testhez képest a prepubertáskori pénisz túl kicsinek tűnik; késleltetett pubertás.


close