Metabolikus szindróma és potenciazavar

A metabolikus szindróma (inzulin rezisztencia szindróma) a helytelen életmód miatt kialakult tünetek – magas vérnyomás, magas vércukorszint, elhízás, a vérzsír kóros szintje – együttese. Európában minden hatodik felnőtt lakos érintett e tünetcsoport által.

Elhízás esetén megváltozik a szervezet inzulinreakciójának jellege, megnő az inzulin rezisztencia kialakulásának kockázata. Ha a testtömegindex (BMI) 25-30 között van, túlsúlyról, amennyiben 30 fölött van, elhízásról beszélünk. Árulkodó lehet a haskörfogat is, férfiaknál 102, nőknél 88 cm fölötti értékek tekinthetők normálistól eltérőnek.

Kóros vérzsír szint esetén a „rossz” (LDL) koleszterin és a „jó” (HDL) koleszterin arány kedvezőtlen – utóbbiból túl kevés, előbbiből a kelleténél több található meg a vérben.

A magas vércukorszint és a magas vérnyomás egyaránt érkárosító hatású, mely jelenség gyakran a pénisz keskeny artériáiban mutatkozik meg először, potenciazavart okozva.

A potenciazavar súlyos betegséget jelezhet

A probléma akár már a negyvenes korosztályt is veszélyeztetheti. A metabolikus szindróma következtében kialakuló keringési betegségek egyik legelső tünete lehet a potenciazavar. Orvosi kivizsgálás szükséges ahhoz, hogy megállapítsák, mi áll a háttérben, leggyakoribb okok a cukorbetegség, valamilyen szív-és érrendszeri betegség, hormonális probléma, esetleg a pajzsmirigy működési zavara. Metabolikus szindróma esetén gyakori az érbetegség, mely negatív hatással van a pénisz vérellátására, és ezáltal a férfiak erekciójára is.

A merevedési zavar kezelése ilyenkor többnyire gyógyszeresen történik, miközben természetesen az alapbetegség terápiája is zajlik. Fontos, hogy a beteg tájékoztassa orvosát az általa szedett készítményekről, mert néhány gyógyszerfajta nem szedhető együtt a potenciazavar kezelésére felírt szerekkel.

A gyógyszeres kezelés mellett nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő életmódra: egészséges táplálkozás és rendszeres sport legyen az alap. 40 éves kor fölött mindenkinek ajánlatos egy állapotfelmérést végeztetni, melynek segítségével mérhető lesz a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.


close