Mi árt az erekciónak?

A férfiak erekcióját több dolog is befolyásolja. Figyelniük kell arra, hogy stresszmentes életmódot éljenek és stresszmentes hangulatban legyenek a szexuális együttlét alkalmával. De emellett számtalan más dologra is érdemes ügyelniük.

A merevedés biológiájából tudható, hogy az erekcióért a paraszimpatikus idegrendszer felelős. Tehát a megfelelő ellazultság, nyugalom fontos ahhoz, hogy a barlangos testek simaizmai ellazuljanak a hímvesszőben. Így vérrel telhet meg a barlangos test, és megmerevedik a pénisz.

A szimpatikus idegrendszer gátolja a merevedést, márpedig a szimpatikus idegrendszer összefügg a stresszreakciókkal. Így nyilvánvaló, hogy a stresszes életmód nem segíti a férfiak szexuális életét.

Erekció és véráramlás

A megfelelő erekcióhoz megfelelő véráramlásra is szükség van. Így a szívnek is megfelelő állapotban kell lennie az erekcióhoz. A szívet megterhelő túlsúly, a dohányzás és más tényezők tehát negatív hatással vannak a merevedésre.

Erekció és a stressz

Ám az erekcióhoz további dolgok is szükségeltetnek – és itt a stresszes életmód, mint láthatjuk, szintén közrejátszik, igaz, csak áttételes hatásaival. Ha például nem alszanak eleget (nyolc órát), vagy nem tartózkodnak a szabadban eleget (pontosabban nem napoznak eleget), az csökkentheti a férfiak tesztoszteronszintjét, ami szintén szükséges az erekcióhoz. De ha kisbabával egy szobában alszanak a férfiak, az is gátolja bizonyos kutatások szerint a férfi nemi hormon termelődését: a tesztoszteronszint változása ilyenkor egyébként nem azzal függ össze, hogy nem alszanak eleget a felnőttek.

Vigyázzunk a csomagolópapírral

A tesztoszteronszintet ugyancsak csökkentheti az élelmiszerboltok csomagolópapírja. Ezek biszfelnol-A-t vagyis BPA-t tartalmaznak, ami az ösztrogén, azaz a női nemi hormon termelődését fokozza. Ebből adódóan pedig az erekciónak sem tesz jót az a csomagolópapír, amibe mondjuk a bolti húsokat betekerik. De érdemes figyelni a bankszámlánkra is: ilyen papírt adnak ki ugyanis az ATM-ek.

Édesség és az erekció

Az édességek nassolása emeli a vércukorszintet, fokozza az inzulintermelődést, ami viszont szintén nem tesz jót a tesztoszteronszintnek. A szója fogyasztása és a sör ivása szintén hasonló negatív következményekkel járhat. Persze mindkettő esetében inkább a mértéktelen fogyasztás okozhat gondot. A mértéktelenség még a sportban is rossz lehet: a túl sokat futóknál is megzavarodhat a hormontermelődés.


close