Pszichés merevedési zavar

A pszichés okokra visszavezethető merevedési zavar az esetek mintegy 15-20 százalékát jelenti. Néhány évtizede még azt hitték, hogy a merevedési problémák többsége pszichés eredetű – ez az elmélet azóta megdőlt.

A pszichés merevedési zavar lehet szervi gyökerű is, hiszen egy apróbb testi elváltozás is kiválthat szorongást, depressziót. A lelki hátterű merevedési zavar ugyanúgy kezelésre szorul, mint a szervi eredetű.

A szorongás hatása

Felelősségteljes, vezetői pozícióban dolgozó férfiak életét gyakran keseríti meg a munkájukkal járó stressz. Ha a férfi nem tud az ágyban sem úrrá lenni a nyomasztó problémákon, nem lesz képes ellazulni, és elmarad az erekció. A férfiak önbecsülése igen sérülékeny, elég egy kudarcélmény, és a következő aktust könnyen meghiúsíthatja a szorongás és a bizonyítási vágy.

Pszichés merevedési zavar léphet fel akkor is, ha a párkapcsolati problémákat a felek nem tudják megbeszélni, nem tudnak rajtuk túllépni. Gyakran okoz merevedési zavart a nő korábbi hűtlensége, mely a férfiban becsapottság-érzetet kelt, aminek libidója és potenciája látja kárát.

Egy friss kapcsolatban görcsössé teheti a férfit a partner iránt érzett erős vonzalom, a túlzott vágy okozta feszültség pedig merevedési problémához vezethet.

Kezeltetni kell!

A pszichés merevedési zavar kezelését pszichológus vagy pszichiáter végzi, gyakran a partner bevonásával. Fontos, hogy a beteg őszintén, és szégyenérzet nélkül tudjon beszélni a problémájáról, ugyanúgy a szakemberrel a rendelőben, mint ahogyan otthon a párjával is.

A pszichés eredetű merevedési zavar gyógyulási esélyeit jelentősen megnöveli, ha a férfi egy messzemenőkig türelmes és megértő partner támogatásával veti alá magát a kezelésnek.


close