Hypospadiasis

A húgycsőhasadék vagy hypospadiasis meglehetősen gyakori fejlődési rendellenesség, melynél a húgycsőnyílás nem a pénisz végén, hanem annak más területén található.

A hypospadiasis gyakori fejlődési rendellenesség a kisfiúknál (nagyjából minden 250. újszülöttet érint), melynél a külső húgycsőnyílás nem a normális helyén, vagyis a pénisz végén, hanem annak más részén található.
Az esetek legnagyobb részében az eltérés csak enyhébb mértékű, vagyis a húgycsőnyílás a makk környékén található, súlyosabb esetben azonban a húgycsőnyílás a pénisz egyéb részén alakul ki, tulajdonképpen a péniszen, illetve a herezacskón bárhol.

Hypospadiasis és más rendellenességek

A hypospadiasis mellé nagyon gyakran más típusú fejlődési rendellenesség is társul, ilyen lehet például az előbőr (vagyis fityma) problémája, melynél a fityma nem borítja teljesen a makkot; a pénisz görbülete, vagy éppen a herezacskó nem megfelelő elhelyezkedése. Emellett a hypospadiasis sokszor le nem szállt herékkel is társulhat.

A rendellenességet a legtöbbször már a születés után észrevehetik, de esetenként csak akkor kerülhet sor a megfelelő diagnózisra, amikor a fityma már visszahúzódik a makkról. A javasolt terápia általában műtét, melynek során igyekeznek helyreállítani a pénisz normál kinézetét és funkcióját. A hypospadiasis következményeként a vizeletürítés nehezített lehet, előfordulhat az is, hogy az érintett férfi nem tud álló helyzetben vizelni.

Hypospadiasis és meddőség

A másik gyakori probléma, hogy a hypospadiasis szexuális problémákat, esetleg meddőséget is okozhat. Ez különösen súlyos hypospadiasis esetén fordulhat elő, ugyanis emellé időnként hormonzavarok is társulnak, így a műtét mellé hormoninjekciókra is szükség lehet. A beavatkozást három hónapos kortól el lehet végezni, és az esetek legnagyobb részében a műtét komplikációk nélkül gyógyul, és a legtöbb kisfiú nem is emlékszik a beavatkozásra.


close